SIG Sauer X-Five – New Generation 2013

Az idei IWA nagy megleptése volt a SIG Sauer megújult designja, melyet X-line néven vezettek be. A modern, dinamikus, de mégis németesen szögletes formavilág igazi fémszoborrá teszi ezeket a fegyvereket, különösen a rozsdamentes acél kiviteleket. Ilyen volt X-Five tesztfegyverünk is, 9 mm Luger kaliberben (19+1), 5″ csővel, Karl Nill famarkolattal, és kétkezes tokbiztosítóval, csak SA sütéssel. Ez tehát egy ízig-vérig sportváltozat.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az X-5 Browning-SIG reteszelésű, rövid csőhátrasiklással, valamint a szétszedőkaros részleges elemeire szedése is azonos a klasszikus SIG Sauereken megismertekkel. Ami itt műszakilag más, az a kettős helyretolószerkezet a maga külön pufferugójával.

Figyelemreméltó, hogy kiválós sütésű és állítható sportelsütőszerkezet mellett megmaradt a passzív ütőszegbiztosítás is. Egy ergonómiai hibát találtunk csak, hogy a nagyméretű, kétkezes biztosítótól nem lehet fogásváltás nélkül odaférni a jobbkezes szánakasztóhoz.

A pisztoly a feladatát zseniális sütéssel, óraműszerű kidolgozással, és remek szórással, mindezt közel másfél kilós töltött tömeg mellett nagyon lágy hátrarúgással teszi. Igaz, ennek megfelelő az ára is, meghaladja a 700 ezer forintot.

Ennek ellenére ez szerintem az egyik leggyönyörűbb ma kapható fémtárgy, az idei X-faktor győztese, és a pszichiáterem szerint sincs ezzel semmi gond, mert a hangok is megmondták a fejemben:-)))

 

Vélemény, hozzászólás?