Remington Pocket .31 (Pietta) elöltöltő revolver

Remington Pocket .31 (Pietta) – képen alul

 

A komoly és mély történelmi elemzéshez javasoljuk partner csatornánkat, a www.kapszli.hu -t, mi itt ízelítőt nyújtunk abból hogyan kell megtölteni és lőni a legkisebb autentikus* elöltöltő revolver-replikával.

Ez pedig nem más, mint a Remington Pocket .31-es kaliberben, mely egész egyszerűen a Model 1858 Remington hadirevolver lekicsinyítésével született, és tagadhatatlanul szupercuki. A kisebb méretnek áldozatul esett a sátorvas, csak egy szarv védi az elsütőbillentyűt, és a rövidke kakas felhúzásához  is jó nagy erő kell, a dob pedig 5-lövetű lett a 6-lövetű helyett. De a lőkúpok között itt is megtaláljuk a biztonságosan telitöltve viselést szolgáló biztonsági bemarásokat a kakas ütőfelülete számára.

Ez a kis holmi ugyanis elsősorban polgári önvédelemre készült, csakúgy, mint a nála sokkal sikeresebb .31-es Colt perkussziós zsebrevolverek. Persze csak módjával volt erre alkalmas, hiszen a 4-7 méteren emberfejnél kisebb szórás még bőven jó lenne, de a .31-es ólomgolyócska 40-50 joule-lal repül csupán ki (fullra töltve, túlméretes, nagyon szoruló lövedékkel érhető el 80-90 joule, vagyis egy modern .22 LR pisztoly teljesítménye). Igaz, a polgárháborúban szintén önvédelemre is használt Smith and Wesson Model 1 feketelőporos .22 Short Rimfire lőszeréhez képest még ez is egy “magnum”.

Ami nagyon FONTOS: az elöltöltő fegyverek SZABADON TARTHATÓAK, azonban a működtetésükhöz szükséges lőpor és csappantyú ENGEDÉLYKÖTELES. (Az engedély alanyi jogon megszerezhető, alapos tanulással és egy ritkán megtartott vizsga elkapásával, meg némi tárolóhely-létesítéssel és persze rendőrségi ügyintézést követően.)

A Remington Pocket replikáját korábban az ASM is gyártotta, de az megszűnt, a tesztfegyver Pietta (https://www.pietta.it/) gyártmányú, de ismereteim szerint jelenleg tőlük sem rendelhető a típus.

*(Mert ugye a .22-es NAA Companion sokkal kisebb, de az nem igazán autentikus.)

 

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.