Defenol 80 mg CS gázspray humán teszt

Ezúttal a www.9mm.hu újabb fórumozója, Kojak23 lépett a ringbe, hogy humán tesztnek vethessük alá. Az eszköz a jól ismert, a német F. W. Klever által gyártott Defenol gázspray volt, melynek hatóanyaga 80 mg CS.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az eszköz

A teszt során 20 grammos (40 ml), friss (2015. 04.) gyártású, “Panikverschluss” kupakos, FOG (terítő) szórófejes példányt használtunk. Ezt egy bontatlan kartonból a célszemély véletlenszerűen választotta ki.

A tesztprotokoll

Most is kb. 3 méterre álltunk fel egymástól, ahogy szoktuk. A támadó félnél egy filctoll volt, késimitációnak, nekem pedig a pulcsi oldalzsebébe dugott kezemben a Defenol. A kameraman külső jelére (“megbicskáááázlak!”) indult meg a támadó fél.

Melléfújások és telitalálatok

Bár én már legalább 100 flakon gázsprayt elfújkáltam életemben, ennek ellenére a videón jól látszik, hogy az támadó fejének a megtett útja első másfél méterén fölé és alá is fújok, illetve, hogy a terítő sugár 3 méterre semmiképpen sem megy el, inkább olyan 2 méter a hatásos távja. A felém mozduló fórumtárs fejét először olyan másfél méteren találom el, ekkor szeme csukva volt. Majd kifordultam és majdnem elért, ekkor kapott egy fél másodperces újabb löketet. Ezután már messzebb léptem, és Kojak23 már csak kontrollálatlanul kóválygott.

Feje vörös volt, köpködött, és többszöri kérésre sem tudta kinyitni a szemét, arcának égéséről tájékoztatott, ömlött a könnye és enyhe hányingerről is beszámolt. Olyan másfél percig hagytuk szenvedni, aztán elkezdtük vízzel mosni és papírzsebkendővel törölgette az arcát. Így olyan 3-4 perc elteltével tudta kinyitni a szemét.

Tanulság

A Defenol (vagyis a CS-gázspray úgy általában) eléggé hatékony eszköz, de messze nem a legjobb gázspray-hatóanyag eddig tesztjeink alapján.
A 20 g alatti töltőtömeg eléggé kevés, hiszen itt egy támadóra legalább a flakon tartalmának 2/3-át elhasználtam. Jet szórófejes sprayvel esélyem sem lett volna találni, mielőtt a támadó elér.

Vass Gábor

A sprayt a www.gunbox.eu biztosította!

Vélemény, hozzászólás?