CZ75 SP01 Phantom – az új cseh szolgálati pisztoly

A csehek alkották meg és gyártják az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb szolgálati kategóriás pisztolyát, a CZ75-öt. Ennek egyik friss reinkarnációja a műanyagtokos SP01 Phantom, melyet hadipisztolyként rendszeresített is hazája hadserege. A 9×18 Makarov lőszeres CZ82-t váltották le az új fegyverrel.
A típusról részletes cikket a Kaliber 2010. novemberi (151.) számában olvashattok majd.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A Phantom megtartotta a legendás ős alapkonstrukcióját, tehát rövid csőhátrasiklásos Browning-reteszelésű pisztoly, a SIG P210 mintájára a tokon belül megvezetett szánnal. Elsütőszerkezete DA/SA, külsőkakasos. Tára kétsoros, 9 mm Luger kaliberű, 18 darabos tárkapacitással, de a rövidebb standard CZ75 tárak is passzolnak bele.

Az újdonság a műanyagtok, mely szereléksínes és hátsó markolatpanele cserélhető, melyek korszerű vonások. A csak jobbkezes kezelőszervek már kevésbé, a fesztelenítőkar jobb megoldás a biztosítónál, azonban csak fogásváltással használható.

A pisztoly nagyon megbízhatóan üzemelt Sellier and Bellot FMJ lőszerrel, és műanyagtokosságához képest feltűnően kicsi a hátrarúgása, ami a kényelmes markolatnak is köszönhető.

Negatívum, hogy az acéltokos verziókhoz képest a sütés sokkal reszelősebb, de ez egy hadipisztoly, amivel nem pontot lőnek, hanem tálibot. POZOR! POZOR!

Árban kb. egy normál acéltokos CZ75B árában mozog az SP01 Phantom, hiszen polgári forgalomban volt már a rendszeresítés előtt is.

Összességében nem a legkorszerűbb hadipisztoly, de nagyon jól használható, megbízható, nagy tűzerejű fegyver, melyre a magyar honvédek is örömmel cserélnék le a P9R-t, és a PA-63-at.

Vélemény, hozzászólás?