CUGIR AKM – román félautomata Kalasnyikov

Nyers erő! Ilyen brutálisan durván kidolgozott Kalasnyikov-klónt ritkán látni. A farészek mindegyike eltérő színű, az illesztési hézagok akár 2-3 mm-esek is lehetnek. A sütés még hadifegyvertől is borzalmasan reszel. A fémrészek felületkezelése a mattfekete festékszórót idézi.

Ellenben nagyon működik!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Bármivel etettük, acélhüvelyes olcsó Barnaul, vagy ezeréves katonai muníció, 30-as, 40-es, vagy akár 75-ös csigatár? Tökmindegy, megette.

Természetesen (vagy ma már nem annyira természetesen) az eredeti 7,62×39 mm 43M lőszert tüzeli, de annak ellenére, hogy nem olyan kezesbárány, mint a .223 Rem. AR-15 klónok, tökéletesen uralható.

A gyári ágyazás egyébként úgyis a kukában fogja végezni, ezt az öntöltő karabélyt komolyabb célra (sportlövészet, objektumvédelem, contractor-munka Irakban) használva mindenki csak tuningalapnak tekinti. Kiegészítő pedig jócskán akad hozzá, fegyverenként 1 millió forintnál drasztikusan olcsóbban is.

Amúgy a pisztolymarkolatról bicskával vágtam le a sorját, mert belevágott lövéskor a kezembe.

Tudni kell, hogy ez kifejezetten polgári piacra szánt exportmodell, a román katonai Kalasnyikovok a világ legrondább (lefittyedő férfi nemi szervet mintázó) pisztolyfogású előagyával bírnak.

A tok oldalán levő szereléksín neve meg infrabak a katonai terminologia szerint, szerintem meg a hidegháború és a hatvanas évek maradéka. Amikor a szovjet éjszakai irányzék majdnem akkora volt, mint maga a fegyver.

A gyári alapkonfiguráció csupán egy szánalmas 10-lőszeres alibi-tárat tartalmaz, és 150 ezer forint 2010 tavaszán.

Vélemény, hozzászólás?