FegyverVideo.hu

Vz.26 géppisztoly 2. rész


Folytatjuk a csehszlovák és sorozatlövő életérzés bemutatását. A kis történelmi keret ahhoz kapcsolódik, amikor 1968-ban a Magyar Néphadsereg szembekerülhetett volna ezekkel fegyverekkel, de szerencsére mégsem lett nagyobb csetepaté az internacionalista segítségnyújtásból. A videó második részében megismerhető a Vz.26 Samopal egyszerű, de jó mocskos szétszerelése, illetve megmutatjuk, hogy túszszabadításra nem feltétlenül a géppisztoly a legjobb eszköz, hacsak nem az a cél, hogy a túsz később ne tanúskodhasson:-)

BŐVEBBEN a fegyverről a Kaliber 2013 TAVASZ különszámában olvashatnak majd, mely március elején kerül várhatóan az újságárusokhoz ill. előfizetőkhöz!

Olyan 250 lövést adtunk le, körülbelül háromnegyed óra alatt, semmiféle akadály nem merült fel. Kétféle lőszert használtunk: vadonatúj gyártású sárgarézhüvelyes Sellier and Bellot-ot és ősrégi, töltőlécekre nyolcasával rakott, kartonpapír dobozos vashüvelyes katonai „surplus”-t.

De ha már a töltőlécnél tartunk: annak segítségével gyorsabban tölthető a tár is. Ugyanis a mellső ágy jobb oldalán van egy sín kiképezve, ahova, ha betesszük a töltőlécet, akkor a tárat csak rá kell tolni és a töltőlécből a tárba kerülnek a lőszerek.

Azért van két gyenge pont is a fegyveren, az egyik a nyeklő-nyakló behajtható válltámasz, igaz ez viszont becsukott állapotban mellső pisztolymarkolatként is funkciónál. A másik gyenge pont a rosszul látható nézőke.

(Köszönjük a Vz.26 tesztfegyvert a szlovákiai Nyitrán működő http://www.zbrane-frano.sk/ fegyveráruháznak!)