FN SCAR 2. rész – az elit fegyverei

A Kaliber 2012-es Évkönyvének címlapján díszelgő vaddisznókülsejű hadifegyverhez tartozó videó második része következik. Ebben megismerkedhetnek a kezelőszervekkel, részleges szétszereléssel a főbb alkatrészekkel, működéssel. És persze megint lövünk sorozatokat. Igen, Szlovákiában, semmi toll-papír.
Lövünk persze néhány hevenyészett szórást is, de valahogy nem erről szólt ez a dolog.
Összességében ezen fegyverekét nagyon tudjuk irigyelni a SOCOM katonáit!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

A SCAR sokban követi az AR-15/M16-osok építésmódját, itt is upper és lower receiver van, melyet rugós stiftek tartanak össze. De itt a lower (elsütőszerkezet-tárfészek-pisztolymarkolat egység) műanyag, az upper pedig alumínium.

De ebben már nem direkt gázelvételes, hanem gázdugattyús-forgózárfejes zárszerkezetet találunk, short-stroke piston megoldással. Az elvett gázmennyiség szabályozható.
(Bővebben kifejtve: Kaliber 2012 Évkönyv, előfizetőknek ingyenes).

Érdekes még a szinte teljesen műanyag gránátvető egység, amit könnyedén lehet le- fel szerelni a tok alján levő szereléksínre. A 40 mm-es gránátvető kétkezes működtetésű, DAO elsütőszerkezetű és hosszabb gránátok is betölthetőek, mint a korábbi M203 esetében.

Sajnos gránátunk nem volt, de 5,56×45 és 7,62×51 mm-es lőszerünk igen, úgyhogy 50 és 15 méterről is luggattuk rendesen az ember alakú lőlapokat.

Vélemény, hozzászólás?